Silke Bjelke Klitgaard, Foto: Meny Frederikssund

Fra FGU til erhvervsuddannelse: Silke følger drømmen om at blive bager

På erhvervsgrunduddannelsen (egu) på den forberedende grunduddannelse (FGU) fik Silke troen på sig selv til at forfølge sin drømmeuddannelse som bager.

Silke Bjelke Klitgaard, Foto: Meny Frederikssund

”Det er nice at være begyndt på bageruddannelsen og at være ude på min læreplads. Det er et fedt sted. Jeg elsker at arbejde, jeg brænder for mit fag og har gode kollegaer og en god arbejdsplads. Det gør mig glad at gå på arbejde. Jeg kan godt lide at give folk et smil på læben og give dem noget, som de godt kan lide og bliver glade for”.

Sådan beskriver 19-årige Silke Bjelke Klitgaard sin første tid på erhvervsuddannelsen som bager.

Hun begyndte uddannelsen på ZBC i Ringsted 1. maj i år. Et vigtigt skridt mod et job, som hun har drømt om, lige siden hun som lille bagte brød og kager med sin mor derhjemme. En drøm, hun har gået en lidt længere vej end andre for at opfylde. Først via en afbrudt erhvervsuddannelse og bagefter på et forløb på den forberedende grunduddannelse (FGU). 

”Efter folkeskolen begyndte jeg på bageruddannelsen og klarede den første grundforløbsprøve med flotte resultater. Men jeg trængte til at pause. Jeg er meget ordblind og synes det var rigtig svært fagligt. Jeg ville gerne prøve at arbejde og blive sikker på, at jeg ville være bager”, siger Silke.

En UU-vejleder fra Silkes folkeskole foreslog hende at begynde på FGU. Sammen med sin vejleder indgik Silke en aftale om praktik hos Meny i Frederikssund. Efter samtaler med en lære fra den lokale FGU-skole begyndte hun på erhvervsgrunduddannelsen (egu) på FGU Nordsjællands afdeling i Skibby i maj 2020.

”Jeg kendte ikke rigtig til FGU. Det bedste var, at jeg blev taget godt imod. På FGU vælger de dig ikke fra, fordi du har det svært eller ikke er så god fagligt, og lærerne har bedre tid til at hjælpe”, siger Silke.

Fedt med både praktik og skole

Egu er et af de tre spor på FGU. Sporet er bygget op med 1/3 skole og 2/3 i praktik i en virksomhed.

”Jeg syntes, det var SÅ fedt. Det gode ved egu er, at man kan få lov at prøve at være i faget med gode kollegaer, en god arbejdsplads og et skoleforløb, hvor man får venner”, fortæller Silke.   

Selv om egu skifter mellem skole og praktik, havde Silke aItid et netværk af voksne om sig. Nogen, der, der lige tjekkede op og var der, hvis noget var svært. Hun havde fx en vejleder fra skolen, som kom på besøg på praktikstedet engang i mellem. I det daglige hos Meny var kollegerne i bageriet og konditoriet der altid for hende.

”Lige som skolen gjorde, tog praktikstedet imod mig og gav mig en chance. Jeg lærte at stole på mig selv og tro på, at jeg er lige så meget som alle andre, fordi mine kollegaer sagde til mig: ”Du kan godt. Du er god.” De gav aldrig op på mig”, fortæller hun.

Erfaring fra alle spor på FGU

Udover at være egu-elev havde Silke naturfag på skolen og blev undervist i skolens køkken, hvor hun også brugte tiden på eget initiativ for at øve sig og blive dygtigere til sit fag. Det betyder, at hun har været på alle tre spor på uddannelsen: almen grunduddannelse (agu), erhvervsgrunduddannelsen (egu) og produktionsgrunduddannelsen (pgu).

”Noget af det gode ved FGU er, at man har flere valgmuligheder. Der er ikke kun én. Man kan vælge mellem linjerne og komme på valgfag, som man brænder for”, siger Silke.

Silke sluttede sit forløb hos FGU med en pgu-prøve på højeste niveau, niveau 3, der udløser et uddannelsesbevis. Prøven foregik hos Meny i Frederikssund, og opgaven blev stillet i samarbejde mellem Silkes faglærer på FGU Nordsjælland og Menys bagermester.

Alle har en fremtid

Silke glæder sig til sine fire år på erhvervsuddannelsen med læreplads, skole, skolehjem og nye venskaber.

”Jeg vil gerne have papir på det, jeg kan. Jeg vil gerne være svend. Bagefter drømmer jeg om at arbejde som bager i et bageri eller en forretning som Meny”, siger hun.  

Silke er mere end klar og fuld af tro på sig selv og fremtiden. En tro, som hun gerne vil give videre til andre unge:

”Det vigtigste, jeg har lært fra FGU er, at alle har en fremtid. Bare fordi du har det svært og ikke er klar, så kan du stadig. Du skal bare bruge længere tid. Det er ikke et tabu. Det er ok. Det er bedre at bruge længere tid end bare give op. Du er ikke dårligere, bare fordi du tager en omvej. Du skal nok komme igennem det. Du skal bare stole på sig selv”, siger Silke.

Om egu

  • Erhvervsgrunduddannelsen (egu) er et af de tre spor på den forberedende grunduddannelse (FGU).
  • Egu er for unge, der gerne vil i praktik i en virksomhed og blive klar til job eller erhvervsuddannelse.
  • Egu skifter mellem forløb på FGU-skolen og praktik i en lokal virksomhed. Skoleforløb er undervisning i et fagligt tema og i fag, der er relevante for praktikken. På egu er der 2/3 praktik og 1/3 teori.
  • Der er optag på egu hele året, når KUI har fundet en praktikplads i samarbejde med den unge.
”Jeg er blevet mere voksen på FGU”
Ræk ud efter fællesskabet
Kurs mod købmands-drømmen
På FGU fik Lucas lyst til uddannelse tilbage
Læs mere om de tre spor på FGU
her