Et af de projekter, som Magnus arbejder på nu. Stolper, hegn og låger til en privat kunde.

”Jeg er blevet mere voksen på FGU”

På den forberedende grunduddannelse (FGU) fik Magnus Plough smag for smedefaget. I dag er han godt i gang med en erhvervsuddannelse som lærling hos FGU Syd- og Vestsjælland.

Et af de projekter, som Magnus arbejder på nu. Stolper, hegn og låger til en privat kunde.

Design, opmåling, arbejdstegning, valg af materialer og ikke mindst bearbejdning med forskellige svejse, skære- og formemetoder. Magnus Plough har papir på, at han kan det hele. Han har nemlig bestået sin grundforløbsprøve på FGU Syd- og Vestsjælland i Korsør i fineste stil og er nu klar til at fortsætte på hovedforløbet på uddannelsen som klejnsmed.

Magnus er i gang med en FGU-baseret erhvervsuddannelse. Det vil sige, at han tager store dele af sin uddannelse som lærling på FGU-skolen i Korsør. Målene, niveauet og kravene på den FGU-baserede erhvervsuddannelse er de samme som på en enhver anden erhvervsuddannelse, men i et miljø og rammer tilpasset den enkelte unge. Der er også de samme prøver og beviser.   

23-årige Magnus er et eksempel på, at den forberedende grunduddannelse kan bane vejen til et svendebrev for unge, som ikke er klar til en erhvervsuddannelse på ordinære vilkår. I grundskolen var Magnus en sjælden gæst i klassen. I en lang lavede han faktisk ikke rigtig noget, fortæller Magnus selv. En UU-vejleder fra kommunen gjorde ham opmærksom på FGU. Her begyndte han i februar 2021. Først som elev med 16 timer om ugen på værkstedet og to timers undervisning i dansk og matematik om ugen.

”Jeg fandt ud af, at det var fedt at lave ting til rigtige kunder og vide at de sætter pris på det, vi laver. Vores lærere på værkstedet, Jesper og René, er gode til at støtte os, lave skæg og arrangere ture for os. De har helt sikkert været med til at forme mig og finde ud af, at det er smed, jeg vil være”, siger Magnus.

Ansvar og tillid

I februar 2022 begyndte Magnus som lærling i skolens værksted med en helt almindelig arbejdsdag. Han møder omklædt klokken 8 til en kort briefing med mestrene og de andre lærlinge og elever på værkstedet. Så er det i gang med dagens opgaver, enten på værkstedet eller ude hos kunderne, indtil fyraften klokken 16.

”Der er stor tillid til mig som lærling. Tit åbner og lukker jeg selv værkstedet. Jeg har også elever med ud til kunderne. Så er det mig, der hjælper dem og har ansvaret for dem – og jeg lærer noget at af lære fra mig”, fortæller Magnus.

Efter veloverstået grundforløb tager Magnus til efteråret hul på hovedforløbet, der varer tre år. Han fortsætter som lærling hos FGU og får perioder med undervisning på ZBC i Slagelse. Selv om det med at sidde stille ikke er det, Magnus synes er sjovest, føler han, at han er klar og mere moden til skolebænken igen.

”Jeg er blevet mere voksen her på FGU, blandt andet ved at få et stort ansvar som lærling. Det er svært at sætte ord på min udvikling, men jeg har taget 9. klasse-eksamen, som jeg kan bruge, selv hvis jeg engang vil noget andet. Jeg har tabt mig og taget kørekort. Jeg glæder mig til at blive færdig med uddannelsen og arbejde som smed. Gerne i et job, hvor jeg rejser rundt i landet”, siger Magnus.  

Læs interview med Ida