Eleverne i fokus på FGU Danmarks årsmøde 2022

FGU Danmarks årsmøde 2022 satte spot på, hvordan FGU løfter de unge godt videre i uddannelse og job. Her kan du opleve eller genopleve pointer fra årsmødet.

Et knivskarpt tema med fokus på de unge, smukke rammer med skov og vand og flere end 100 veloplagte deltagere. Sådan var rammerne sat for FGU Danmarks årsmøde, der fandt sted den 18. og 19. maj i år på Hotel Kellers Park i Børkop ved Vejle. 

Under overskriften ”De unges vej mod uddannelse og job” var en skøn blandet deltagerskare af samarbejdspartnere, interessenter og politikere omkring FGU mødt op for at inspirere og berige hinanden i forhold til at løse på den vigtige opgave, som FGU har: At bidrage til at bane vejen for, at alle unge får et liv med uddannelse og job.

Programmet bød blandt andet på en præsentation FGU fortalt af elever og lærere, hvordan FGU binder praksis, produktion, praktik og det almene sammen, hvordan vi styrker det vigtige samarbejde med kommunerne samt perspektiver fra Børne- og Undervisningsministeriet. Godt orkestreret af journalist Tina Gøtzsche som moderator og krydret med oplæg og praktiske øvelser i PASE ved FGU Trekanten, en FGU-quiz af vores elevorganisation Modstrøm, socialt samvær og lækker forplejning.

Eleverne fik ordet

Det hele handler om de unge. Derfor var det også helt oplagt at lade eleverne selv fortælle, hvordan de oplever FGU.

Fem elever fra de forskellige spor i FGU delte sammen med deres lærere og mestre deres oplevelser af FGU med årsmødets store forsamling. Deres konklusion var ens: FGU gør en kæmpe forskel. FGU kan motivere til at gå videre med uddannelse og job inden for en bred vifte af fag. Måske vigtigst af alt giver det en oplevelse af at blive mødt som menneske. Man får en følelse er, at man er nogen og kan blive til noget. At man ikke er en ”taber”, fordi man har brug for at gå andre veje til uddannelse og job end de klassiske.

De fem seje elever kunne gå fra scenen til stående bifald for deres ærlige og åbenhjertige fortællinger.

19 anbefalinger til bæredygtigt FGU

Forud for årsmødet havde en hurtigtarbejdende, tværgående taskforce arbejdet intenst i foråret på forslag til, hvordan en alvorligt trængt FGU-sektor får bedre rammer og vilkår for at give de unge de bedst mulige tilbud. Det har udmøntet sig i 19 konkrete forslag, der adresserer behovet for en indsats fra alle kanter og en ny økonomimodel, der matcher virkeligheden og de unges behov. For det er de unge, der er vigtige her, understregede Henrik Hvidesten, formand for FGU Danmark, da han præsenterede anbefalingerne på årsmødet.

”Formålet med taskforcen har været at se på, hvordan vi får skabt bæredygtige institutioner til glæde for de unge. Vi skal ikke lave ændringer for ændringens skyld, men vi skal gøre det, fordi det er nødvendigt for at give de unge den helt rigtige undervisning og støtte på vejen mod uddannelse og job”, sagde Henrik Hvidesten.

Andre take aways fra årsmødet:

  • Praksisfaglighed er en stor styrke ved FGU. Anne Kyed, seniorkonsulent ved Danmarks Evalueringsinstitut kunne vise tal for, at hele 59 procent af eleverne på FGU er enige eller meget enige i, at undervisningen giver lyst til at lære mere. For mellemtrin og udskolinge er tallene hhv. 35 og 29 procent. Praksisfaglighed kan defineres på mange måder og bruges i endnu flere sammenhænge i både praktiske og almene fag og uddannelser, var budskabet fra Anne Kyed.
  • Parterne omkring de unge er hinandens forudsætninger for, at de unge lykkes. Fælles strukturer, klare aftaler, lavpraktiske arbejdsgange, klar tale og synlighed er nøgleordene, understregede Jette Fabian, afdelingsleder i Jobcenter Viborg, der fortalte om Viborgs kommunale ungeindsats
  • Reformer skal have tid til at virke. Det påpegede Niels Plough, afdelingsleder i Danmarks Statistik, der kunne vise tal for, at andelen af unge uden uddannelse stort har været status quo i årtier til trods for adskillige reformer.

Se også opslag fra dagen på LinkedIn og Facebook.

Sæt kryds i kalenderen…

Den 10.-11. maj 2023. Her finder årsmødet 2023 nemlig sted. Mere information og mulighed for tilmelding følger.

FGU Danmarks anbefalinger for at sikre bæredygtige FGU-institutioner