Boss Lady for en kampdag!

Fredag den 8. marts markerede Boss Ladies FGU Kvindernes Internationale kampdag med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen hos CPH Steel A/S i Herlev.

Fredag den 8. marts 2024 markerede Boss Ladies FGU Kvindernes Internationale kampdag med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen hos CPH Steel A/S i Herlev. Ministeren trak arbejdshandskerne på og kom i lyn-lære som låsesmed under kyndig vejledning af Boss Ladies Ambassadør, lærling og forperson i Dansk Metal Ungdom, Amanda Irina Larsen. Ane Halsboe-Jørgensen viste sig at have superskarpe praktiske færdigheder og svingede boremaskinen som en rigtig Boss.

Bagefter fortalte ambassadører fra både Boss Ladies FGU og Boss Ladies EUD, ministeren om deres oplevelser og erfaringer med at bryde samfundets kønnede fordomme og lave forventninger til deres kunnen. For de tre Boss Ladies FGU-ambassadører, Simone, Liselotte og Maria, var det en stor oplevelse at møde ministeren i en samtale, hvor der var plads til både latter og våde øjenkroge.

Lige til at starte med var det ret skræmmende at fortælle min historie, men det var ret fedt efterfølgende fordi jeg kunne mærke på hende at hun blev lidt rørt over det.

Simone Jakobsen, FGU Boss Ladies Ambassadør

Simone fortalte ministeren om sine oplevelser med en svær skolegang, hvor de voksne havde meget lave forventninger til hendes kunnen og fokuserede på alt det hun ikke kunne finde ud af. Simone blev en del af Boss Ladies FGU for et år siden mens hun gik på FGU i Næstved. I dag er hun ved at uddanne sig til SOSU-assistent på SOSU-skolen i Næstved. Som Boss Ladies FGU-ambassadør tager hun nu med ud på FGU-skoler i hele landet og fortæller om sin rejse, for som hun siger:

Selvom jeg har haft modgang, så går det jo. Det bedste er, hvis jeg kan give andre et lys i øjnene og være en rollemodel for dem.

Simone Jakobsen, FGU Boss Ladies Ambassadør

Ministeren var imponeret over ambassadørernes ukuelige vilje for at gå deres egen vej og deres faglige passion. Hun anerkendte ambassadørerne for deres indsats som rollemodeller og de kampe, de tager for kommende generationer af unge kvinder og kønsminoriteter:

Det er et helt vildt stort ansvar, I tager på jer. I får ikke bare jer selv igennem jeres uddannelser, men I vender også tilbage og hiver andre med.

Ane Halsboe-Jørgensen, beskæftigelsesminister

Og netop fællesskabets styrke satte Liselotte Aagaard Rasmussen rammende ord på:

Det jeg synes er fedt ved Boss Ladies er, at man har et netværk bag sig, der støtter en igennem de valg man tager med uddannelse, men også at man har muligheden for at gøre en forskel ved at være rollemodel for andre unge.

Liselotte Aagaard Rasmussen, elev på FGU-baseret EUD på FGU Vejen og FGU Boss Ladies Ambassadør

Liselotte er i FGU-baseret eud-lære som smed på FGU Vejen og starter på hovedforløb i april. Liselotte har været med ude og holde oplæg for både FGU-elever og undervisere og vejledere og fortælle om sin vej til smedefaget og de fordomme hun har mødt.

Og ja, for når man nu har en beskæftigelsesministers fulde opmærksomhed, så er det med at gøre et indtryk.

Det er fedt at kunne være med til at have en indflydelse på hvordan uddannelse og erhvervslivet kan ændres til noget bedre, så der er plads til alle. Jeg håber, at hun tog nye idéer og inspiration med fra vores samtale

Liselotte Aagaard Rasmussen, elev på FGU-baseret EUD på FGU Vejen og FGU Boss Ladies Ambassadør

Boss Ladies Ambassadør Maria Hostrup er i lære som ernæringsassistent og fortalte ministeren om Boss Ladies fællesskabet. Maria er en passioneret rollemodel og når hun holder oplæg på FGU-skolerne er hun en stærk inspiration for eleverne. Marias vej har været påvirket af hendes autismediagnose. Hun oplevede, at det var svært for lærere at se og forstå diagnosens betydning for Marias hverdag. Hun brænder derfor for at skabe opmærksomhed om unge med diagnoser og de voksnes kompetencer:

Jeg drømmer om at lærere på alle uddannelser får et 1-2 ugers kursus i håndtering af børn og unge med psykiatriske diagnoser og indlæringsvanskeligheder. Gennem min skoletid har jeg så mange gange fået at vide, at jeg var dum og ikke kunne blive til noget. Det vil jeg ikke have at andre børn og unge skal høre. Det er den næste generation jeg gerne vil gøre en forskel for. For hvis de skal klare sig godt, så skal skolerne og lærerne kunne støtte dem bedst muligt.

Maria Hostrup, Boss Ladies Ambassadør
Boss Ladies FGU