Finanslovsforslaget for 2025 implementerer den politiske aftale om styrket FGU

Finanslovsforslaget for 2025 indeholder de afsatte midler i forbindelse med den politiske aftale om styrket FGU fra efteråret 2023 og varsler et kommende udspil om unge uden uddannelse og job.

Regeringen har netop fremsat sit forslag til finansloven for 2024. Forslaget indeholder ingen ekstra midler til Forberedende Grunduddannelse (FGU) udover de afsatte midler i forbindelse med den politiske aftale om Styrket FGU fra efteråret 2023, som bl.a. omfatter:

  • Et varigt tilskudsløft på 135 mio. kr. fra 2024 og frem
  • Ændring af økonomimodellen mellem stat og kommune, så kommunerne fra 1. januar 2025 skal dække 45 pct. af udgifterne i stedet for 65 pct.
  • Der udmøntes en pulje på 27,.6 mio. kr. i 2024 til værksteds-, køkkenfaciliteter og undervisningslokaler på FGU
  • Udslusningstaxameteret hæves med 1.750 kr. pr. årselev
  • Vejledningstilskuddet pr. egu-elev hæves med 35 pct.
  • Der ydes taxameter på egu-sporet på samme niveau som på agu- og pgu-sporet under kombinationsforløb
  • FGU-institutionerne skal fremover finansiere elevers udgifter til certifikater, kurser, skolehjem mv. Der er afsat 5 mio. kr. årligt, som fordeles via taxameteret.
  • Der indføres brobygning på FGU.

Det fremgår af finanslovsforslaget, at FGU’s taxameter bliver pris- og lønreguleret (PL-reguleret) med 3 pct. og grundtilskuddet med 1,2 pct. i 2025.

Kommende udspil om initiativer til unge uden uddannelse og job

Med den politiske aftale om Styrket FGU fra efteråret 2023 blev intentionen om, at FGU er hovedvejen for de unge uden uddannelse og job understreget politisk. Som del af finanslovsforslaget for 2025 vil regeringen afsætte 325 mio. kr. i 2025 – 2028 til initiativer til netop den gruppe, som vil blive udmeldt i et udspil senere på året.

FGU skal være hovedvejen for de unge uden uddannelse og job, og vi kommer derfor til at følge regeringens udmeldinger om et udspil tæt og glæder os til at byde ind i det fælles arbejde vi har på tværs af hele uddannelses-, beskæftigelses- og social området om at få vores unge bedst muligt videre i livet – Pernille Beckmann, formand for FGU Danmark

Finanslovsforslaget for 2025

Succes kræver løbende udvikling og fællesskab

FGU-institutionerne er i fuld gang med at implementere elementerne i den politiske aftale fra 2023 og med at videreudvikle den særlige FGU-pædagogik. Siden 2023 har Videnscenter for FGU understøttet den fælles udvikling på tværs af alle landets FGU-institutioner gennem netværk for undervisere og ledere, fælles udviklingsprojekter- og initiativer mv. Fællesskabet om de unge udgør nemlig et kerneelement i FGU’ens succes – en succes, som børne- og undervisningsministeren understregede på dette års Sorømøde.  

Det går godt på FGU-institutionerne, men succesen har krævet og kræver fortsat masser af hårdt arbejde, udvikling og fællesskab, og her er sektoren gået sammen om Videnscenter for FGU, som understøtter netop det tværgående fællesskab om udviklingen af FGU. Det håber vi på politisk opbakning til, så vi også på den måde kan blive ved med at styrke uddannelsen til glæde for vores elever – Pernille Beckmann, formand for FGU Danmark

Videnscenter for FGU