Eleverne i Forberedende Grunduddannelse har Skills

Fra den 18. – 20. april 2024 besøgte mere end 50.000 gæster årets DM i Skills, som blev afholdt på Roskilde Dyrskueplads. Og årets DM i Skills var spækket med FGU-aktiviteter – gæsterne kunne nemlig både møde FGU i vores stande, til FGU-Skills og slappe af på en af de mange bænke, som landets FGU-elever har lavet til et blivende monument i Roskilde Kommune.

FGU-Skills: FGU-elever tryllede med genbrug

For andet år i træk bød årets DM i Skills på FGU Skills, hvor elever fra landets FGU-institutioner konkurrerer i hold om at udarbejde produkter i bæredygtigt materiale.

I år bød konkurrencen på en bunden opgave, hvor der skulle bygges et logo for FGU Skills i genbrugsmaterialer, hvor træ, stof, pap, papir og maling var hovedingredienserne. Det betød også, at eleverne havde mulighed for at forberede sig forud for konkurrencen, hvilket eleverne fra FGU Vejen havde benyttet sig af:

Vi har øvet på forhånd. Vi skulle lige have det i hænderne og lære af vores fejl, så vi byggede vores logo i tirsdags på to timer, og i dag havde vi så tre timer til det

Lucas, elev på FGU Vejen

Sådan forklarede Lucas, da han sammen med holdkammeraterne Bibi, Lucas og William var på vej hjem efter en lang dag slæbende på deres logo gennem Dyrskuepladsen.

Efter tre timers saven, limen, banken, klippen og malen stod syv flotte logoer klar til at blive præsenteret for et veloplagt dommerpanel bestående af arkitekt og kulturchef, Ane Cortzen, nyudlært tømrer og vinder af Byggeriets Diversitetsdages hæderspris i 2023, Victoria Jensen, og virksomhedsdirektør og næstformand i FGU Danmark, Morten Hartvig Jakobsen, som gennem dagen havde fulgt elevernes arbejde tæt og som efter grundig votering kunne udnævnte årets vinderhold- og logo, som blev lavet Mursal, Laura, Emil, Noah og Dothea fra FGU Kolding.

Elever og lærlinge fra FGU Syd- og Vestsjælland hjalp før, under og efter konkurrencen med at sikre, at alt var klappet og klart til konkurrencen, og elever på TV-linjen på FGU Skolen i Frederiksværk styrede gennem dagen FGU Danmarks sociale medier og har sammenklippet en video fra konkurrencen.

Forberedende Grunduddannelse sætter aftryk på Roskilde by

FGU-elever fra hele landet har gennem de seneste måneder bygget bænke til et fælles projekt i forbindelse DM i Skills 2024. Bænkene er lavet ud fra samme mål, men materialerne og designet varierer fra bænk til bænk. Tilsammen udgør de et kreativt kludetæppe, der illustrerer, hvor forskelligt man kan gribe samme opgave an. De er samtidig en fortælling om mangfoldighed, der har til formål at bidrage til byrum, hvor der er plads til, at mennesker mødes.

Under DM i Skills kunne gæsterne tage en siddepause på de mange bænke og nyde de mange flotte og forskellige designs, som landets FGU-elever er kommet på og som efter Skills vil blive samlet til én stor bænk, som et blivende vartegn i Roskilde Kommune på, at ”Skills was here”.

Torsdag eftermiddag kunne direktør for FGU Skolen Øst, Søren Elnebo Lau, overdrage alle bænkene til Roskilde Kommune, hvor borgmester Tomas Breddam tog imod gaven.

Jeg er sikker på, at bænkene kommer til at skabe stor glæde i Roskilde og vil stå som et dejligt minde om det år, hvor vi var værter for DM i Skills. I første omgang vil de blive placeret på Stændertorvet, og senere rykker de permantent ud i Musicon, hvor de passer godt ind i bydelenes kreative miljø

Tomas Breddam, Borgmester i Roskilde Kommune

Masser af liv i FGU’s stande

I år havde Forberedende Grunduddannelse (FGU) hele to stande på DM i Skills – én indendørs og én udendørs. Her kunne de besøgende møde veloplagte ansatte og elever fra FGU-skolerne på Sjælland og bl.a. prøve kræfter med at gætte FGU’s faglige temaer, prisen på produkter udarbejdet af FGU-elever, høre om FGU-elevernes oplevelser med at gå på FGU og meget mere.

Tak til alle, som har bidraget til FGU-aktiviteterne på DM i Skills og alle, som lagde vejen forbi. Vi ses i Hjørring til DM i Skills i 2026.