Mange gode perspektiver i historisk uddannelsesaftale – også for Forberedende Grunduddannelse

Tirsdag aften blev indgået en politisk aftale, som skal reformere det danske uddannelsessystem. Aftalen er ambitiøs og det er der brug for, for at skabe attraktive uddannelsesveje for alle unge, mener FGU Danmark.

Fra 2030 kommer det danske uddannelsessystem til at se meget anderledes ud. Det er en kendsgerning efter, at regeringen, SF og Dansk Folkeparti har indgået en historisk uddannelsespolitisk aftale, som skal reformere ungdomsuddannelsessystemet, som vi kender det i dag. Der skal oprettes en ny ungdomsuddannelse (epx), 10. klasse nedlægges, karakterskalaen skal justeres og elever, som ikke består folkeskolens afgangseksamen, får retskrav på optag på Forberedende Grunduddannelse. Det er bare nogle af elementerne i reformen.

Med reformen vil aftalepartierne sikre, at alle unge har mulighed for at starte på en ungdomsuddannelse i nærheden af deres hjem, at ungdomsuddannelserne har et stærkt ungemiljø og at de åbner dørene til videre uddannelse.

Det er alt sammen principper og intentioner, som FGU Danmark bakker op om, og som FGU-institutionerne siden etableringen i 2019 har arbejdet for og med.

Vi har brug for et uddannelsessystem med attraktive uddannelsesveje for alle vores unge mennesker, og det tror jeg på, at reformen kan bidrage til. Vi har brug for markante skridt, for at nå det mål

Pernille Beckmann, formand for FGU Danmark

Forberedende Grunduddannelse er klar til opgaven

Med aftalen får unge, som ikke består folkeskolens afgangseksamen eller som falder fra et uddannelsestilbud i løbet af skoleåret efter 9. klasse retskrav på at blive optaget på Forberedende Grunduddannelse.

FGU-institutionerne har i hele sin levetid været en stor del af løsningen for at sikre de unge en attraktiv uddannelsesvej efter grundskolen, og med reformen slår politikerne fast, at det skal vi blive ved med. Det havde stået endnu stærkere, hvis man havde ligestillet de unge ved at give retskrav til alle elever i målgruppen, men det ændrer ikke på, at FGU understreges som en afgørende del af løsningen, og vi er klar til at løfte opgaven og sikre de nødvendige koblinger for de unge

Pernille Beckmann, formand for FGU Danmark.

Et element i at sikre de nødvendige koblinger handler også om at synliggøre alle uddannelsesmuligheder for de unge, og med aftalen styrkes dette ved, at elever i folkeskolen fremover får mulighed for at angive Forberedende Grunduddannelse som uddannelsesønske i Optagelse.dk.

Det er en del af FGU’ens DNA, at der arbejdes 360 grader rundt om den unge for at understøtte det hele menneske. Derfor har FGU Danmark fortsat et stort fokus på at løfte de unge med behov for social og personlig udvikling for at blive klar til en ungdomsuddannelse og job, og det er et fokus, FGU Danmark vil holde aftalepartierne op på at følge.

Udnyt tiden frem mod 2030 – husk erfaringerne fra Forberedende Grunduddannelse

Den indgåede aftale er en rammeaftale, og de konkrete delelementer skal derfor stadig afklares. I den forbindelse glæder det FGU Danmark, at man vil nedsætte en ekspertgruppe, som skal komme med input til den konkrete tilrettelæggelse af de nye uddannelser mv. Og der er masser af erfaringer at trække på.

Det er ikke mere end 5,5 år siden, at Forberedende Grunduddannelse blev etableret, og vi har derfor helt konkrete og meget aktuelle erfaringer med implementeringen af en helt ny uddannelse. Det er erfaringer, som vi i FGU Danmark ønsker at dele og bidrage med for at skabe de bedst mulige forudsætninger for det nye uddannelseslandskab

Hanne Fischer, formand for FGU Danmarks Direktør- og Rektorkollegium

Aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse

Kontakt