Vi kan mere sammen, end vi kan hver for sig – FGU-festival 2024

Den 1. oktober 2024 gik det løs, da 1.400 ansatte fra landets FGU-institutioner var samlet til FGU-festivalen 2024 – en dag med masser af videndeling, networking og spændende oplæg.

Hvor er det vildt endnu en gang at kunne stå på den her scene og se så mange af vores dygtige medarbejdere og ledere samlet under samme tag. Det giver et kæmpe sus i maven. Vi er 1.400 mennesker samlet i det her lokale lige nu, som alle sammen har det til fælles, at vi brænder for at gøre en forskel for de unge mennesker

Pernille Beckmann, formand for FGU Danmark og Hanne Fischer, formand for FGU Danmarks Direktør- og Rektorkollegium

Sådan blev FGU-festivalen 2024 skudt i gang, da Pernille Beckmann og Hanne Fischer, hhv. formand for FGU Danmark og FGU Danmarks Direktør- og Rektorkollegium, kunne byde de 1.400 ansatte fra landets FGU-institutioner velkommen i Fredericia Messecenter til en dag spækket med videndeling, networking og spændende oplæg om kernelementerne i Forberedende Grunduddannelse (FGU).

Forberedende Grunduddannelse er nået langt på 5 år

Festivalen var den anden af sin slags i FGU’ens 5 års levetid og gjorde på mange måder status på, hvor langt FGU er kommet siden skolerne slog dørene op for elever for allerførste gang den 1. august 2019.

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har fuldt implementeringen af FGU-reformen. Chefkonsulent Mia Uth Madsen fremhævede bl.a., at:

  • To ud af tre elever, der har fuldført FGU kommer videre i uddannelse eller beskæftigelse
  • Eleverne oplever stort udbytte af FGU. Det skyldes især lærerne og vejledernes inkluderende tilgang, de rummelige fællesskaber på FGU og de mange muligheder for at afprøve forskellige spor, aktiviteter og fag af.

FGU’ens resultater blev også anerkendt af børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, som har udråbt FGU til en succes og i dagens anledning sendte en videohilsen til de mange deltagere i festivalen. Her slog han fast, at

I dag er det et bedre tilbud vi har til den gruppe af unge end vi havde tidligere (…) Det er flot, og det er jeres fortjeneste, og jeg tror, at en af årsagerne til at det er lykkedes er, at vi insisterer på, at FGU er en del af uddannelsessystemet.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye

FGU’ens vigtige plads i uddannelsessystemet blev kun forstærket og understreget af, at festivalen blev afholdt på dagen for Folketingets åbning, hvor statsminister Mette Frederiksen løftede sløret for regeringens tanker om en ny ungdomsuddannelse – et nyt erhvervs- og professionsrettet gymnasium (EPX) fra 2030. Det er spændende tanker, som FGU-sektoren er klar til at byde ind i, så der sikres de nødvendige koblinger til og fra FGU med en ny ungdomsuddannelse.

Trivsel, gode overgange, praksisbaseret og inkluderende læringsmiljø, egu, AI og ChatGPT, økonomi og administration, it, prøver og meget mere

Hjertet i og hovedformålet med festivalen er videndeling, networking og fællesskab på tværs af FGU-skolerne. Som del af dagen kunne deltagerne derfor vælge mellem 39 oplæg, som på hver sin måde satte fokus på kerneelementerne i FGU. Her delte 60 skarpe oplægsholdere fra FGU-skolerne m.fl. ud af erfaringer, aha-oplevelser og materialer om alt fra arbejdet med FGU-elevernes sundhed og trivsel, det inkluderende læringsmiljø, praksisbaseret undervisning, egu-sporet, chatgpt og AI, gode overgange, økonomi og administration, IT og meget mere.

Deltagerne kunne bl.a. høre om, hvordan

  • FGU Hovedstaden arbejder med matematik i dansk som andetsprog samt internationale forløb og verdensmål
  • FGU Aarhus arbejder med elevernes personlige kompetencer
  • FGU Trekanten arbejder med ordblindeunderstøttelse i virksomhedssamarbejdet og FGU AI
  • FGU Nordvest arbejder med prøver før, under og efter fagprøven, inkluderende læringsmiljøer samt elevernes overgang fra FGU til EUD
  • FGU Syd- og Vestsjælland samarbejder med erhvervsskolerne om lærlinge i FGU
  • FGU Østjylland arbejder med recoveryfokuseret sprog på FGU og praksislæring i agu-sporet
  • FGU Midt- og Østsjælland arbejder med praksisbaseret læring som læringsstrategi og nedsat tid
  • FGU Vendsyssel organiserer egu-sporet og kædeansvaret om eleverne
  • FGU Midtjylland samarbejder med Bilka om elevernes forløb og forløbsplaner
  • FGU Vestegnen arbejder med elevernes trivsel
  • FGU Fyn arbejder med multimodale svarmuligheder i arbejdet med elevernes portfolio
  • FGU Øresund arbejder med elevernes sproglige udvikling
  • FGU Lolland Falster arbejder med egu-sporet
  • FGU Nordvestsjælland arbejder med elevernes trivsel
  • FGU Skolen Øst arbejder med praksis i agu-sporet
  • FGU Aalborg arbejder med praksislæring i Omsorg og Sundhed i samarbejde med institutioner i nærmiljøet
  • FGU Syd- og Midtfyn arbejder med overgange i egu-sporet

Du kan læse meget mere om de enkelte oplæg og finde materialerne hertil herunder.

Oplæg og materialer fra FGU-festivalen 2024

Vi kan mere sammen, end vi kan hver for sig

De mange oplæg viste bredden i den store viden og kompetencer, som er på landets FGU-skoler og som de ansatte hver dag bringer i spil i den fælles opgave om de unge. Og netop styrken og vigtigheden i ”os” blev understreget af professor og forfatter Vincent Hendricks, som gav deltagerne stof til eftertanke ved at udråbe ”Det handler ikke om dig, det handler om os!”

Hvorfor valgte vi præcis at være med til at generere og præparere den næste generation? Det gør vi dybest set, fordi vi tænker på noget, som er større end os selv. Den største glæde vi har er at være med til at klæde den næste generation på og sikre, at de har deres autonomi i oden. Så kan de tage ejerskab til deres læring på en helt anden måde

Vincent Hendricks, professor og forfatter

Og hvordan samler man så op på sådan en dag? Det gør man selvfølgelig med freestylerap over deltagernes udsagn om dagen, som blev kyndigt fremført af Elias Ben Afia og Jonathan Conradi fra Rapolitics, som leverede et brag af en opsamling til stående bifald og dans på scenen fra publikum.

Dagen blev foreviget af Sebastian, elev på FGU Syd- og Vestsjælland og Josephine og Jonas fra FGU Nordsjælland, som har lavet to videoer af dagen, som du kan se nedenfor.

Tusind tak til alle, som deltog og gjorde dagen til noget helt særligt.