Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) har i en spritny analyse sat fokus, hvordan det går elever fra Forberedende Grunduddannelse (FGU) tre år efter at have afsluttet uddannelsen. Det er første gang, at der er lavet analyser af effekten af Forberedende Grunduddannelse tre år efter afslutning af uddannelsen.
I analysen har AE-rådet undersøgt FGU-elevernes overgang til og fastholdelse i uddannelse og job et og tre år efter afsluttet FGU, elevaktiviteten, hvad eleverne kommer fra inden FGU samt kommunernes brug af FGU.
Analysen viser, at:
Overgange
- 7 ud af 10 unge, der har gennemført FGU, var påbegyndt en ungdomsuddannelse eller kommet i beskæftigelse ét år efter at have fuldført FGU.
- Tre år efter fuldførelse af FGU er det også 7 ud af 10 unge, der er i beskæftigelse eller i gang med en uddannelse.
- 64 pct. af de unge, som er i gang med en uddannelse efter at have gennemført et FGU-forløb er i gang med en erhvervsuddannelse. 29 pct. er i gang med hf eller en anden gymnasial uddannelse.
- Blandt elever, som afbryder sit FGU-forløb er det kun 27 pct., som overgår til beskæftigelse og meget få, der overgår til ungdomsuddannelse.
Kommunernes brug af FGU og elevaktivitet
- Der er markante forskelle på, hvor meget kommunerne bruger FGU.
- I nogle kommuner er det hver tredje ung uden uddannelse eller job, som har gået på FGU, mens det i andre er færre end hver sjette. På landsplan er det 21 pct. af gruppen uden uddannelse og job, som har haft et FGU-forløb.
- 7.600 personer startede på FGU i 2023. Det er 700 flere end i 2022. I alt er knap 33.000 FGU-forløb blevet påbegyndt i 2020 – 2023.
- De seneste år er den typiske FGU-elev blevet yngre. I 2019 var 41 pct. af nye FGU-elever 19 år eller ældre. I 2023 var det blot 20 pct.
- Flere unge kommer på FGU fra grundskolen og 10. klasse, mens færre kommer fra afbrudte erhvervsuddannelser.
Analysen er en kæmpe anerkendelse af det store arbejde, der hver dag sker på FGU-institutionerne for at gøre eleverne klar til en ungdomsuddannelse eller job. Samtidig peger analysen på nogle vigtige opmærksomhedspunkter, som vi skal have for øje i vores videre arbejde og i arbejdet med epx. Her bliver det bl.a. afgørende, at vi sikrer de helt nødvendige koblinger i uddannelsessystemet, og vi passer på den gode og direkte vej, som analysen viser er skabt mellem FGU og erhvervsuddannelserne
Pernille Beckmann, formand for FGU Danmark
Jeg er simpelthen så stolt af, at vi endnu en gang står med en analyse, som så tydeligt viser, at FGU hjælper vores elever godt videre i uddannelse og job. De kommer ikke bare videre, men de har også fået kompetencerne til at bide sig fast i en tilværelse med job og uddannelse. Det gør mig ikke bare glad, men det viser også, at FGU er en stor del af løsningen for de ca. 43.000 unge uden uddannelse og job
Hanne Fischer, formand for FGU Danmarks Direktør- og Rektorkollegium